vrijdag 23 januari 2015

Eerste oefentocht

Terwijl we vandaag de eerste officiƫle ijsdag sinds maart 2013 hadden, hebben wij een eerste oefentocht gedaan voor onze trektocht aankomende zomer over de Hardangervidda. Omdat we vooral onze kleding wilden testen, was dit koude weer ideaal voor het testen van onze kleding op de paklijst. Mocht de temperatuur in de Hardangervidda onverhoopt onder het vriespunt komen, dan zouden we in ieder geval weten of onze kleding ons voldoende warm zou houden.

Dus gehesen in 2 merino wollen shirts, een vest, een merino wollen lange onderbroek en een afritsbroek zijn wij vanmorgen vertrokken. Voor de extra warmte had ik nog wel een muts en handschoenen aangetrokken.

De temperatuur in de auto hadden we al laag gezet om alvast te wennen aan de kou. Daardoor viel de kou met onze beperkte kleding behoorlijk mee toen we eenmaal uit de auto stapten. De zon scheen en er was geen wind. De wandeling voerde ons via smalle asfaltweggetjes en betonnen fietspaden tussen de weilanden door.Door de zon en gebrek aan wind, gingen onze handschoenen al snel weer uit. Dus onze paklijst leek prima te zijn voor de koude momenten tijdens onze aanstaande trektocht. Maar na het nuttigen van een lekker kopje warme cup-a-soup, verdween de zon achter een dikke laag mist en voelden we de wind opsteken. Onze handschoenen gingen weer aan.Tijdens het wandelen werd het al snel weer warmer, maar we hadden wel al de conclusie gemaakt dat wanneer je 's avonds bij de tent nog enigszins comfortabel wil zitten, je toch echt een extra warm laagje nodig hebt. Een donsjasje staat dus nog steeds op de aanschaflijst. Niet als vervanging van mijn vest, maar als een extra laag wanneer we gaan uitrusten of bij de tent gaan zitten. Mocht het daarna nog steeds te koud zijn, dan zouden we gewoon in de slaapzak voor de tent gaan zitten.

Eenmaal bij de auto, nemen we nog een laatste slok ijskoud water. Het water blijkt nog net vloeibaar te zijn. We zijn ruim 4 uur aan het wandelen geweest met een temperatuur van rond de -3 graden. Ruim 21 kilometer hebben we gelopen op vlak terrein en we voelen onze benen al. De eerste etappe zal ook ongeveer 21 kilometer zijn, maar over rotsig terrein. Daarom besluiten we om nog wat vaker een oefentocht te gaan doen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten