maandag 29 december 2014

Tarp of tent

Een goede nachtrust tijdens een trektocht is toch wel zeer wenselijk. Hoewel ik tijdens de huttentochten altijd erg slecht slaap en waarschijnlijk meer dan 90% van de nacht wakker lig, verwacht ik in een tentje eigenlijk beter te slapen dan in een hut. Tijdens mijn trektocht door Jotunheimen in 2004 heb ik in ieder geval altijd zeer goed geslapen.

Maar dat brengt me bij de volgende uitdaging tijdens de voorbereidingen. Wat voor tent neem ik mee? Ik heb nu een The North Face Tadpole 23 tentje voor 2-personen van 2,2kg. Die voldeed in Jotunheimen prima, maar vertoond inmiddels wel wat slijtage. Bovendien is 2,2kg best zwaar. Daarom ben ik me nog aan het oriënteren op een lichtere tent en misschien zelfs een 1-persoons tent. Dat maakt het (on)verwacht splitsen van de groep eenvoudiger en het slaapcomfort groter.

Terra Nova Laser Competition 1

Het liefst zou ik een tentje willen hebben waarbij ik mijn wandelstokken als tentstokken kan gebruiken om het gewicht van de tent zo laag mogelijk te houden, maar dan kom je al gauw uit op een tarp waarbij je alleen beschermd bent tegen regenval van boven. Bij slecht weer en harde wind lijkt mij een tarp niet heel prettig. Bovendien vermoed ik dat mijn slaapzak dan ook niet comfortabel meer is. Het gewicht van een tarp tent is wel weer veel lager dan die van een complete tent.

Toch denk ik dat, gezien de weersomstandigheden in Noorwegen, een tent prettiger is dan een tarp. Daarom ga ik (voorlopig) voor een tentje. Mijn voorkeur voor een tent gaat momenteel naar de Terra Nova Laser Competition 1 of de goedkopere, maar iets zwaardere Terra Nova Zephyros 1 Lite. De Laser heeft als groot voordeel dat hij licht is en dat hij ook geschikt is voor 2 personen als je dicht tegen elkaar aan wil liggen. Ook nog geschikt voor het geval één van de tenten van mijn medewandelaars sneuvelt of als ik later nog eens met mijn eigen vrouw een trektocht wil doen.

TentGewicht (gram)PersonenPrijs
North Face Tadpole 2322002-
Terra Nova Laser Competition 19301-2€300
Terra Nova Zephyros 1 Lite12501€210
MSR Hubba HP13601€400

Bij de uiteindelijke keuze zal de lengte van de binnentent een grote rol spelen aangezien ik wel graag languit in de tent wil kunnen liggen zonder dat mijn voeten de binnentent tegen de buitentent drukken met lekkage tot gevolg.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten